Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2015 10:09 - Комбината Орешарски-Борисов за поскъпването на тока
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3884 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Публичното противопоставяне на различни крила от политико-енерГЕПИйната мафия е само привидно, за да обслужва принципа "разделяй и владей" (робското население на територията). В действителност, зад куликсите тази престъпна групировка си работи като швейцарски часовник. И сега вие ще се запознаете с класически пример, доказващ горното твърдение и касаещ важният за всички нас въпрос за цената на електроенергията.
Пристъпвам направо към хронологията на събитията.

10-ти декември 2013-та г. власт-имащите структури на кабинета Орешарски инсталира лицето Жаклен Йосиф Коен в състава на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД. (вижте снимката от Търговския регистър, по-долу)

11-ти декември 2013-та г. пресцентъра на Министерски съвет (с председател Орешарски) излиза със следното съобщение:

Боян Боев е избран за председател на ДКЕВР
11 Декември 2013

Правителството освободи по тяхно искане председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Анжела Тонева и члена на комисията Михаил Димитров.

 

За председател и за член на ДКЕВР са определени Боян Боев и Лиляна Младенова. Те ще довършат вече започнатите мандати на освободените от длъжност.

 

Боян Боев е изпълнителен директор на „Български енергиен холдинг” ЕАД, а преди това е бил директор на дирекция „Финансово-икономическа” в ТЕЦ „Марица Изток 2”. Магистър е по икономика, счетоводство и контрол.


29-ти май 2014-та г. председателстваната от Боев ДКЕВР (наскоро прекръстена на КЕВР) взема и публикува историческо решение, в което определя квотите (размерите) на количествата електроенергия, които Националната електрическа компания (НЕК) следва да изкупува от производителите, за да формира микса и цените на тока за вътрешно потребление, за предстоящия период (01/072014г. - 30/06/2015г.). Цялото 8-странично Решение можете да видите ТУК. Аз ще поставя тук само ключовата таблица:

image

Ключовите числа и текстове са нарочно маркирани от мен. Но за да разберете тяхната ключова роля е хубаво да ги сравните със същата таблища, от аналогично решение на същата комисия, но за предходния регулаторан период (
01.08.2013г. - 31.07.2014г.). Оригиналното решение можете да видите ТУК. Ключовата таблица:

image

Гледайте много внимателно числата!!! Количеството ток, което АЕЦ-а е длъжна да продаде на НЕК, за да сформира ниски, приемливи за нас, цени на тока намалява ПЕТ пъти!!! Респективно, приблизително със със същото намалява общото количество изкупуван от НЕК ток. В периода 2013-2014-та години АЕЦ-а е трябвало да предостави около 60% от продукцията си на НЕК.
В периода 2014-2015-та години АЕЦ-а е продала на НЕК под 11% (оценено на база годишно (за 2015-та г.) производство, което е приблизително 15 800 000 МВт.ч).
Основанието за това скрито приватизиране на продукцията на АЕЦ-а е изсмуканото от пръстите (вижте горната таблица) "
продавана енергия на клиенти, в зависимост от нивото на напрежение". На практика в страната няма срив в потреблението на електроенергия, което да наложи свиване на квотите, които НЕК се задължава да изкупува от производителите. Еле пък от най-големият и най-евтиният!!! Но на практика става точно това.

А сега да се върнем към хронологията от събития.

16-ти юли 2014-та г. лицето Жаклен Коен от редови член на СД на АЕЦ-а е произведен в негов председател. Юли месец 2014-та г. е първият месец, в края на който АЕЦ-а провежда първият търг, за продажба на електроенергия на т.нар. "свободен" пазар, т.е. - на "честните" частници, при новите условия - много-по-големи количества, според последното (тогава) решение на ДКЕВР. Някой трябва да следи да не стане "инфекция" и нужните количества ток, респективно - нужните парични потоци да текат в "правилните" посоки???

image

16-ти юли 2014-та г. лицето Жаклен Коен е назначен от кабинета Орешарски за изпълнителен директор на БЕХ. Датата не е сгрешена. Коен заема поста на Боев, преди да бъде преназначен от Орешарски за председател на ДКЕВР, за да приватизира продукцията на АЕЦ-а. Ролята на Коен в БЕХ е пак да контролира плавното и безпроблемно протичане на процеса по източване на енерГЕПИката.

30-ти юни 2015-та г., т.е. ДНЕС. Коен продължава да грее двата държавни стола и да изпълнява поръчката за доограбването ни.

image
На снимката от ляво на дясна - посланика на Кралство Испания у нас, Жаклен Коен (в средата) и Димитър Ангелов - изпълнителен директор на АЕЦ-а и член на СД.

В България нама различни политически партии, а има единна политико-енерГЕПИйна мафия. Тя се гарнира от слугинажа на "медии", чиновници и набедени "експерти", като Гамизов, Тасев и много други. Гарнитурата сега ни играе постановка, че Борисов ще ни спасява от игото на енерГЕПИйната мафия. ТОВА е НЕ-ВЪЗ-МОЖ-НО! Та той е част от нея.
Ако Борисов или който и да било друг "политик" наистина искаше да направи нещо за нас - народа би трябвало да извиси глас за незабавно отстраняване на калинки като Коен, разтрогване и преразглеждане на онова решение на ДКЕВР, практически за приватизацията на АЕЦ-а, и търсене на наказателна отговорност на виновниците, довели сектора до ръба на пропаста. Към това трябва да се прибави и искането за преразглеждане на квотата на НЕК за продажба на ток към съседите, който сега е свит до под 1%, а преди 4-5 години е бил много над 50%

Апропо! Настоящото ръководство на КЕВР (бивша ДКЕВР) трябваше вече да е излязла с ново Решение за разпределение на квотите, за предстоящия регулаторен период (до средата на 2016-та г.), но то все още не е публикувано.

Георги Котев



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9837779
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031