Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2015 07:00 - БЕЖАНЦИТЕ - БЕЖ КЪМ КИТАЙ!
Автор: paravankofivan1 Категория: Технологии   
Прочетен: 2573 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


.

.

.

..

Могат ли призрачните
градове в Китай
да решат проблема

с бежанската вълна? Новопостроени китайски
квартали стоят
напълно празни,
докато десетки хиляди души
търсят подслон  
image

Един от китайските призрачни градове, в който е изградено копие на Айфеловата
кула. Снимка: архив Ройтерс

Близо 150 000 сирийски бежанци вече са подали молба за получаване на убежище в Европа, а десетки хиляди препълват границите в търсене на място за живеене. В същото време в Китай милиони нови апартаменти стоят напълно празни, а цели участъци от новоизградени места за живот стоят почти необитаеми. Това несъответствие между незадоволена нужда от жилище и свръхпредлагане не е останало незабелязано по света и след написването на книга за призрачните градове в Китай, наскоро открих, че имейлът ми се пълни с предложения като това:

“Смятате ли, че призрачните градове могат да бъдат използвани, дори временно, за да настанят разселените от Сирия? Изглежда много от тези градове чакат жители, а тук има една общност, която се нуждае от град”, пише авторът на книгата “Ghost Cities of China" Уейд Шепърд в свой анализ за Ройтерс.

Тази идея е широкоразпространена в социалните мрежи, а само в Twitter близо 7 от 10 резултата от търсенията, свързани с китайските призрачни градове, показват туитове, препоръчващи масовото насочване на сирийски бежанци към незаселените градски райони.

Реално погледнато това предложение не изисква дълбоки анализи. Политическото затруднение да изпраща множество хора по цялата планета, да не говорим за факта, че бежанците се нуждаят от нещо повече от жилища, означава, че това е далеч по-голямо изпитание от простото свързване на търсене и предлагане. То хвърля светлина върху нещо, което съществува като преобладаващо мнение в международен план по отношение на китайските призрачни градове и тяхното настояще.

Въпреки че има между 20 и 54 млн. необитаеми жилища на територията на Китай, на които се падат около 600 млн. квадратни метра необитаема площ (достатъчна, за да покрие целия Мадрид), тези места не са това, което трябваше да бъдат. Макар че много от новите китайски градове и георафски райони страдат от недостиг на хора, това не значи, че нямат собственици. Почти всеки апартамент, който излиза на пазара в Китай, бива купуван бързо, често на извънредно висока цена. Така масивните високи сгради, които могат безпроблемно да приютят бежанците, всъщност са горди владения на хора, които плащат ужасно много за тях.

Но защо някой би инвестирал невероятни суми в жилищни площи, които няма намерение да използва?

Навсякъде по света стойността на имотите се простира отвъд функцията им да бъдат място за живеене. Недвижимите имоти също така са жизненоважен икономически инструмент, който дава възможност за инвестиции и е начин за съхраняване на богатството

.............................................



Гласувай:
7


Вълнообразно


1. paravankofivan1 - Тази идея е широкоразпро...
25.09.2015 07:40
Тази идея


е широкоразпространена в социалните мрежи,
а само в Twitter близо 7 от 10 резултата от търсенията,
свързани с китайските призрачни градове,

показват туитове,
препоръчващи масовото насочване
на сирийски бежанци
към незаселените градски райони.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: paravankofivan1
Категория: Регионални
Прочетен: 1500177
Постинги: 772
Коментари: 2272
Гласове: 16010
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031