Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2015 23:15 - СТОТИЦИ СЕМЕЙСТВА НА СЪД...САНИРАЛИ БАБА СИ ГЛУПАЦИТЕ
Автор: paravankofivan1 Категория: Забавление   
Прочетен: 2255 Коментари: 1 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


=

=

=

Ако Асад си върне властта, Сащ няма да могат да източват природните богатства на Сирия, докато техните ИД са там имат и нефт, и исторически богатства и човешки органи и най важното ДЕСТАБИЛИЗИРАТ РУСИЯ И ЕС

Прочети още на: http://www.dnes.bg/world/2015/09/16/rusiia-predlaga-pregovori-sys-sasht-za-siriia.276812?utm_source=blog&utm_medium=dnesbox&utm_campaign=headerbanner
  Стотици семейства

дадени на съд,
затъват с кредити
заради „безплатното саниране“
на ГЕРБ

 

Собственици на жилища в блокове, кандидатствали за саниране, попаднаха в железен капан заради кредити, теглени преди години от КТБ, пише „Марица“.

Потърпевши от схемата са стотици семейства в цялата страна.
Срещу някои от тях вече са заведени изпълнителни дела за пари,
които изобщо не са видели.
Очаква се броят им да расте лавинообразно,

тъй като повечето случаи още не са стигнали до съда, а хората дори не подозират в каква схема са забъркани. Председателят на Сдружението на собствениците Евгени Цветков от няколко месеца се опитва да намери изход от заплетената ситуация.

Блокът, в който живее, кандидатствал от няколко години за саниране. Първоначално условията включвали собствениците да участват с 50 % собствени средства, впоследствие се променили на 75% към 25%, а сега санирането е безплатно. Преди две години блокът е одобрен.

Двама от собствениците кандидатстват за кредит при изгодна лихва от КТБ, тъй като условията тогава изискват съфинансиране. Съседите внасят парите си, а средствата от КТБ са преведени директно в сметката на Сдружението на собствениците. Това става на 19 ноември 2013 г. Сключен е договор за отпускане на банков кредит „Жилищно обновяване” за подобряване на енергийната ефективност на жилищната сграда в размер на 4400 лева. Изрично е посочено, че договорът се сключва между КТБ АД и Министерството на регионалното развитие в изпълнение на схема „Подкрепа за създаване на инструмент за финансов инженеринг – Фонд за жилищно обновяване“.

Парите се прехвърлят по сметката на сдружението, но до тази доверителна сметка право на достъп има само МРРБ.

На 23 януари 2014 г. е направен превод в размер на 3030 лв., което е 15% от частта, съфинансирана от сдружението на собствениците, като към тях се добавят 4400 лева, преведени от тегления кредит от КТБ. Никой от собствениците няма достъп до парите, а и не се налага. Междувременно обаче стартира мащабният проект за саниране на старите блокове, което е безплатно. Проблемите за семействата започват на 1 декември м.г., когато тръгна изплащането на гарантираните суми по депозитите в КТБ АД от Фонда за гарантиране на влоговете в банката.

Тогава се установява, че сметката е с нулево салдо. За проблема е алармирано МРРБ, тъй като в същата банка са парите на всички сдружения на собственици.

На 8 януари т.г. започва изплащането по доверителните сметки. Оказва се, че парите в сметката на Цветков са по-малко.

Междувременно семействата са погнати от съдебни изпълнители да връщат заемите. Срещу тях има образувани дела в съда. Как така се оказахме едновременно и в списъка на кредитополучателите на КТБ, и на кредиторите , пита Евгени Цветков. Той се чуди защо да връща пари, които не е изхарчил, и дори не е имал достъп до сметката, в която са били. Този случай е сред първите, но такива ще има много в цялата страна, убедена е адвокат Даниела Кърджалийска, която е консултирала потърпевшите. Делата в съда срещу тези хора са в ход.

За проблема са сезирани БНБ, Комисията по финансов надзор, Фондът за гарантиране на влоговете, омбудсманът. Отговорите все още се чакат

image

 

bnews.bg

======================================



Гласувай:
11


Вълнообразно


1. paravankofivan1 - А ми е забавно
16.09.2015 23:23
и ще се пукнем от смех като МОНТИ ПАЙТЪН,

щото от години предупреждавахме глупците да не влизат в капана.
Е, влезнаха - те ти стринко Марийо ЖИВО ПИЛЕ ДА ТИ УМРЕ!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: paravankofivan1
Категория: Регионални
Прочетен: 1500545
Постинги: 772
Коментари: 2272
Гласове: 16010
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031